Η υπηρεσία VoD (Video on Demand)

Ο σύγχρονος, πολυάσχολος τρόπος ζωής είναι ένας από τους κινητήριους παράγοντες της εκρηκτικής ανάπτυξης της υπηρεσίας Vod. Το Vod - Video on Demand είναι ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει στους θεατές να επιλέξουν ένα βίντεο από μια βάση δεδομένων και να το παρακολουθήσουν άμεσα και εύκολα από το μέσο αναπαραγωγής που επιθυμούν.

Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται σήμερα ο όρος καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα των συσκευών παράδοσης, που αναφέρεται στους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και πραγματικά σε οποιοδήποτε σύστημα μπορεί να λάβει οπτικοακουστικό περιεχόμενο πάνω από ένα δίκτυο. Είναι δηλαδή μια υπηρεσια του διαδικτύου που επιτρέπει στους ανθρώπους να παρακολουθούν βίντεο όταν αυτοί το επιθυμούν και αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο της κλασικής τηλεόρασης. Στην καθημερινότητα τους οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε πολύ δημοφιλής υπηρεσίες Video on Demand όπως το YouTube και το Netflix.

Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να δει συνεχόμενα πάρα πολλά βίντεο χωρίς να υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί. Η άνεση αυτή, μαζί με την ευκολία του να παρακολουθούμε βίντεο από όπου κι αν βρισκόμαστε, σε όποια συσκευή θέλουμε, έχει κάνει τις πλατφόρμες VoD ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Η υπηρεσία Video on Demand δεν συνδέεται αποκλειστικά με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Διάφοροι φορείς όπως ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εταιρικές επωνυμίες μπορούν να επωφεληθούν μέσω της υπηρεσίας VoD. Για παράδειγμα οι επωνυμίες μπορούν να κάνουν πιο ουσιαστικές συνδέσεις με το κοινό τους παρέχοντάς τους πρόσβαση στο περιεχόμενο που θέλουν, όποτε και όπως επιλέξουν να το παρακολουθήσουν.

Video on Demand και Πλεονεκτήματα

Η υπηρεσία ουσιαστικά μεταδίδει προς τους χρήστες βίντεο τα οποία είναι αποθηκευμένα στο αποθηκευτικό μέσο ενός Video server. Έτσι ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο χωρίς να απαιτείται διαδικασία αποθήκευσης και του δίνετε η δυνατότητα πρόσβασης σε μια μεγάλου πλήθους λειτουργιών ελέγχου όπως pause, fast forward, αποτελώντας ένα αξιοσημείωτο πλεονεκτήματα της υπηρεσίας. Παρακάτω θα βρείτε κάποια ακόμα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας:

• Διαδραστικότητα: Οι σύγχρονες πλατφόρμες VOD περιλαμβάνουν διάφορες λειτουργίες που επιτρέπουν στους θεατές να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. όπως επισημάνσεις "μου αρέσει", υποβολή σχολίων.
• Ευκολία αναζήτησης: Μέσω αναζητήσεων λέξεων-κλειδιών, οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιήσουν αναζήτηση στη βιντεοθήκη και να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο της επιλογής τους.
• Διαφήμιση και προσφορές: Η κυκλοφορία διαφημίσεων σε έναν διαδικτυακό χώρο μιας υπηρεσίας VoD είναι πιο αποτελεσματική και μπορεί να προσελκύσει περισσότερα άτομα και με λιγότερο κόστος από την αγορά διαφημιστικών σποτ για τηλεοπτικές διαφημίσεις.
• Κοινοποίηση και Διαμοιρασμός: Τα βίντεο μπορούν να κοινοποιηθούν με το κοινό για το οποίο προορίζονται και μπορούν να τα παρακολουθήσουν ανά πάσα στιγμή.

Το μειονέκτημα της υπηρεσίας το οποίο καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση κάποιου βίντεο είναι η αργή και ασταθής σύνδεση στο διαδίκτυο.

Διαφορά Video on Demand και Live Streaming

Υπάρχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που κάνει μοναδικές αυτές τις υπηρεσίες καθώς η κάθε μια εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. Η βιντεοθήκη της υπηρεσίας VoD αποτελείται από ήδη εγγεγραμμένο και αποθηκευμένο περιεχόμενο σε αποθηκευτικό μέσο ενώ με την υπηρεσία Live Streaming το περιεχόμενο μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο. Τέλος τα ζωντανά βίντεο μπορούν να επαναπροσδιοριστούν ως περιεχόμενο Video on Demand, επομένως είναι σημαντικό να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα όταν σχεδιάζετε μια στρατηγική μάρκετινγκ βίντεο.


Ανακεφαλαιώνοντας αν συγκρίνουμε την βιομηχανία παραγωγής βίντεο στις μέρες με προηγούμενα χρόνια, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να παρακολουθήσουν ένα περιεχόμενο βίντεο χωρίς τον περιορισμό της προγραμματισμένης προβολής στο διαδίκτυο. Η υπηρεσία VoD συνεχίζει και εξελίσσεται και αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο εξέλιξης.#vod #video #on #demand #live #streaming #platform #conflix #library #marketing #interactive #pause #youtube #netflix #audiovisual #share